El Hierro - traditionella byar, fantastiska utsikter och undervattensunder

El Hierro
'Hierro, Canary Islands, Spain' - Kanarieöarna
'Hierro, Canary Islands, Spain' Karol Kozlowski / Shutterstock

El Hierro är den minsta och med sydvästliga av de Kanariska Öarna, belägen under La Palma. En toppdestination för dykning med luftapparat och snorkling, vattnen som omringar El Hierro är idealiska för upptäckande av de fascinerande klippformationerna och otroliga marina liv som gömmer sig under vattnets yta.

Långt borta från Teneriffas och Gran Canarias populära turistdestinationerna, El Hierro är känt för dess ofördärvade vulkaniska landskap, otroligt mångfaldiga växtliv och de naturliga poolerna som bes om att badas i. På grund av dess lilla storlek, så är ön indelad till bara tre olika områden - Valverde, Frontera och El Pinar.

Valverde är kapitalstaden av El Hierro, där endast 1,800 invånare lever. Att besöka denna by är som att ta en resa till det förflutna - inga hus är mer än två våningar höga, det finns inga hissar eller trafikljus att hittas någonstans. Den enda Kanariska Ö-kapitalstaden som inte är beläget på kusten, Valverde är positionerat på en brant sluttning som belönar besökare med utmärkta vyer över Atlanten.

Detta är den mest trafikerade delen av ön och den finns där mest av handlingen kan hittas i form av olika typer av boenden, barer, restauranger, banker, apotek, kulturcentrum, skolor och ett etnografiskt centrum. En av de mest populära delarna av Valverde är Nuestra Señora de La Concepción kyrkan som daterar tillbaka till 1800-talet och är en vacker plats att besöka.

La Frontera täcker talrika byar och med så många saker att göra och se, så är det ett måste-besöka under din resa till El Hierro. Här kan du stanna vid Virgen de Candelaria kyrkan som kännetecknar ett enastående klocktorn, vandra runt de formgivna trädgårdarna i Los Llanillos eller hänge åt lite vinprovning i Sabinosa. Stranden El Verodal med dess enastående röda sand och kraftfulla vågor hittas också inom detta område, liksom Mirador de Bascos utsiktspunkten från var du kan avnjuta otroliga panoramavyer över El Golfo.

Även om det inte finns så många saker att göra och se i El Pinar - det tredje området av El Hierro - så är denna region hem för några av de bästa attraktionerna på ön. Tanajara-utsiktspunkten erbjuder en fantastisk utsikt över byn som sträcker sig över hela södra delen av ön. Byn El Pinar själv är också värt ett besök och där hittar du många verkstäder där man kan titta på lokalbefolkningen som väver ull och gör hantverk av trä och du kan till och med pröva själv om du känner dig konstnärlig.

El Morcillo är en annan topplats att anmoda. Hittat i hjärtat av skogen, denna park kännetecknar en campingplats, grillgropar, picknickområden, toaletter och en barnlekplats, som tillhandahåller den idealiska platsen att avnjuta en familjedag ute.

Om du letar efter en ofördärvad semesterdestination som vimlar av hisnande vackra utsikter, traditionella vittvättade byar och en anspråkslös atmosfär, så bockar EL Hierro i de Kanariska Öarna av alla rutor.