Klimat och Väder i de Kanariska Öarna

Väder
'Puerto Santiago, Tenerife, in the Spanish Canary Islands' - Kanarieöarna
'Puerto Santiago, Tenerife, in the Spanish Canary Islands' Kevin Eaves / Shutterstock

Kanarieöarna har ett av de bästa vädren i världen med ett underbart subtropiskt klimat gjort av långa, varma somrar och korta, milda vintrar. Vissa av öarna, som Teneriffa, kännetecknar mikroklimat som följer landskapet, vilket gör olika delar av ön svalare än andra solkyssta resorter.

Medans Kanarieöarna är en underbar destination att besöka vid alla tidpunkter av året, så är de bästa säsongerna att besöka precis innan och precis efter sommaren, så maj-juni och september-oktober. Under dessa tider så kan du förvänta dig att avnjuta många varma temperaturer som är mycket mer bekväma än i brännande sommarmånaderna. I september och oktober så håller havet värmen från de tidigare månaderna, vilket gör det till en underbar tid att avnjuta ett dopp också.

Temperaturer under vintern - från november till februari - sjunker sällan under 15 grader i de flesta resorterna och kan stiga upp till 26 grader på en bra dag. Om du reser längre inåt landet, såsom för att utforska de sagoliknande skogarna av La Gomera eller för att åka linbana upp till Berget Teide, så kommer temperaturerna säkerligen att sjunka, men de kommer aldrig att vara så kalla att du lämnas frysande.

Molniga perioder är vanliga över alla öarna under vintern, och det är också regnskurar som generellt inte håller längre än 30 minuter. Även om du kan komma att behöva en tunn kappa eller jacka för kvällarna, så behöver du fortfarande shorts, undertröja och din simutrustning för dagtiden om du besöker de Kanariska Öarna på vintern.

Juli, augusti och september är vanligtvis de varmaste månaderna på Kanarieöarna, när övärlden hör till brännheta temperaturer vilka kan nå upp till 35 grader. Under sommaren, så är blå himlar och solsken nästan alltid garanterade varje dag utan att moln framträder tills sent på året - oktober tidigast. Om du planerar att besöka de Kanariska Öarna under sommaren, se till att packa ner många löst sittande kläder, solglasögon och en hatt och det är definitivt värt det att lagra solkräm.

Havstemperaturen varierar väldigt lite genom året, vilket betyder att du kan avnjuta simning i havet oavsett vilken månad som du besöker de Kanariska Öarna. September och oktober är de månaderna då havsvattnet är som varmast, mellan 24 och 26 grader. Februari och mars tenderar att ha de svalaste havstemperaturerna på runt 19 och 20 grader, som fortfarande är mer än varmt tillräckligt för att avnjuta en dag vid stranden.

"Calimas" är vanliga över alla Kanariska Öarn och tyvärr, så är de nästan iomöjliga att förutse. Kännetecknade av varmt och dammigt väder med låg synlighet skapat av intensiva sandstormar som blåser över från Afrika, "calimas" är vanligtvis värre runt kusten och på land som är vid havsnivå. Om de Kanariska Öarna hör till en "calima" under ditt besök och du behöver lite lättnad, gå in till ett skogsområde och arbeta din väg upp till en högre altitud - det är det bästa sättet att bli sval.

Oavsett hur vädret är under ditt besök till de Kanariska Öarna, så har du alltid massa saker att se och göra. Om svarta moln utgör regn, kolla in ett museum eller spendera en dag vid spat och om solen skiner gör det mesta av dagen genom att gå till stranden eller besöka en vattenpark.